Waarom ben ik begonnen met "Merlijn en Archimedes"? Het antwoord is heel eenvoudig "FANTASIE". Nee, ik ben geen 'fantast' of dromer of ..., maar ik ben wel genoeg realist om te beseffen dat fantasie een krachtig medium is om onze talenten ten volle te kunnen ontwikkelen. De één droomt om astronaut te worden, terwijl de ander liever piloot of kunstschilder wil worden. Om onze dromen te verwezenlijken, moeten we eerst en vooral kunnen dromen. Daarna gaan we oplossingsgericht denken over 'hoe' we dit gaan doen, met de mogelijkheden en/of vaardigheden die we hebben en verder kunnen ontwikkelen. En ja ..., die dromen verwezenlijken zal niet altijd lukken, maar we leren er wel telkens iets uit.
Sprookjes werden vroeger gebruikt om mensen een boodschap mee te geven. In het verhaal van "Merlijn de grote tovenaar", is vooral de rol van Archimedes mij bijgebleven.
Het verhaal van Merlijn de grote tovenaar is iedereen wel bekend. Samen met zijn uil Archimedes helpt hij Arthur om zich tot een geweldige koning te ontwikkelen.
Zo verandert Merlijn, Arthur achtereenvolgens in een vis, een eekhoorn en een vogel. Telkens moet hij grotere en sterkere dieren te slim af zijn door al zijn talenten te gebruiken en te ontwikkelen. Hij krijgt hierbij de hulp van Archimedes, de uil van Merlijn.
Op het moment dat Arthur het avontuur wil aangaan, staat Archimedes aan zijn zijde, spreidt hij zijn vleugels, en ....
De analogie is denk ik wel duidelijk.
Vanuit de mogelijkheden en talenten die we hebben, groeien naar nieuwe mogelijkheden. Het avontuur aangaan om de volgende stap in onze ontwikkeling te zetten. Hierbij maken we dan gebruik van de groeimindset.
Kinderen verdienen alle kansen om zich ten volle te kunnen ontwikkelen. Meestal verloopt dit probleemloos. Soms is er echter net even dat extra duwtje in de rug nodig. Archimedes en Merlijn helpen dan graag.